23 de nov. 2012

El pacte




El pacte (2011)
Director: Roger Donaldson
Intèrprets: Nicolas Cage (com a Will Gerard), January Jones (com a Laura Gerard), Guy Pearce (com a Simon)


La idea no és dolenta, però no està acabada de.... quadrar. O d'arrodonir

L’acció es situa a Nova Orleans. Al principi no saps de què va. Es veu una parella feliç, el Will i la Laura, fent vida de parella: la seva relació, sopar amb amics, les seves fenies.... Ell és profe, i als vespres juga als escacs amb un amic, company també de feina. Ella és músic i toca en una orquestra. 

Fins aquí, tot normal. No saps on et volen portar, però tot normal. Un vespre, ella és brutalment atacada i violada. D’acord, ja tenim un trauma, un desencadenant. De cop i volta, apareix un tipus que diu que treballa per una mena d'organització, en Simon, i li proposa un pacte al Will: “nosaltres ens encarreguem del violador, i a canvi un dia potser et farem tornar-nos el favor fent alguna feineta senzilla com lliurar un paquet o seguir a algú”. Al principi en Will dubta, però en Simon sap jugar les seves cartes i aprofitar-se del moment de debilitat del Will, i aquest acaba acceptant.

I sí, dit i fet. Al cap de no res, algú mata al violador. I poc a poc, tots van recuperant la normalitat. Un bon dia, el Will rep una trucada. Sí, és en Simon, i li demana que llenci una carta a una bústia. Després, això es transforma en que ha de seguir a una dona i als seus fills, i trucar-los en el cas de que aparegui una tercera persona. I finalment, li acaben demanant que vagi a un pas elevat que passa damunt d'una carretera, i que empenyi dissimuladament a aquella tercera persona, que resulta ser un pedòfil. Li ho preparen tot: com arribar, com ho ha de fer, la ruta d'escapatòria  la coartada, ...., inclús li desactiven unes càmeres de seguretat que hi ha prop per a que no el descobreixin. Tot molt fàcil. Ell s’hi nega, però l’amenacen. I al final, mig per accident, el pedòfil acaba saltant pel pas elevat i acaba morint.

Tot i els preparatius per a que no el descobrissin, acaben detenint al Will. Però gràcies a un policia que sembla que pertany a la organització aquesta dels pactes, s’escapa. Aleshores, feina rai per demostrar la seva innocència. La cosa es complica quan la dona esbrina què va passar amb el violador, i els dolents els empaiten a tots. Al final, resulta que el pedòfil no era un pedòfil de veritat, sinó que era un periodista que havia descobert les activitats de la organització i ho volia denunciar. En Will aconsegueix la seva documentació, per poder demostrar la seva innocència. Però els de la organització li segresten la dona i li demanen la documentació a canvi. A sobre, l’amic del Will, aquell company de feina amb el que va a jugar als escacs, també pertany a la organització.

El desenllaç passa a un centre comercial abandonat. Allà es reuneixen tots per fer l’intercanvi, i després de les típiques discussions i tal, hi ha diversos trets. Els sequaços de Simon moren tots, el company de feina del Will recapacita i es torna mig bo, però el Simon el mata. I quan el Simon està també a punt de matar al Will, la Laura s’avança i li dispara, matant-lo. Total, que tots resulten morts excepte el Will i l Laura. 

Quan arriba la policia, el Will intenta protegir a la seva dona inculpant-se de tot plegat a ell mateix, però resulta que el poli és aquell mateix que abans l’ha ajudat a escapar-se li diu que cap problema, que faran veure que els dolentots s’han matat els uns als altres.

Finalment, el Will, després de demostrar la seva innocència, aconsegueix lliurar el treball d'investigació del periodista a un diari. Qui la recepciona, però, sembla treballar també per la organització, així que.... 

I ja està.

Trobo que la idea de la peli és bona, però que no està acabada de.... polir del tot. Això de prendre's la justícia per la nostra part agrada. I què no estaríem disposats a fer si algú del nostre entorn patís algun tipus d'atac, i l'atacant resultés impune?

El ritme és com a lent, i el pas del temps no està representat gens bé. El final és bastant previsible, i el desenllaç es fa llarg. A part, el Nicolas Cage.... No sé, no m’acaba d'agradar  És una peli d'aquelles que a mitja peli et dediques a fixar-te en detallets, en tonteries, com per exemple en el fet de que hi ha gent que quan arriba a casa sempre té els llums oberts. Tenen un sistema d'encesa de llums connectat al pany de la porta? Un sensor de presència? Un programador? O se les han deixat obertes quan han marxat? Un altre fet anecdòtic és que al final de tot, quan apareixen les lletres, es pot veure que està produïda, entre d'altres  pel Tobey Maguire. Què ha fet, aquest noi, des dels "Spidermans" del Sam Raimi?

Resumint. Recomanable? Home.... Si t'agrada el Nicolas Cage i no tens res més a fer.... Imprescindible? No.



(http://www.imdb.es/title/tt1214962/)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada