7 de nov. 2012

Japan War 1945




Japan War 1945
Autor: Lazy Hagiwara



Manga bèl·lic que explica dues històries de finals de la Segona Guerra Mundial. Òbviament, des del punt de vista japonès.

Feia molt de temps que no llegia cap tebeo de guerra (vaja, de la Segona Guerra Mundial). Lluny queden aquelles Hazañas Bélicas de quan era petit.... I a part del punt de vista japonès del tema, cosa que el feia molt apetitós, una de les dues històries té a veure amb avions. Si a sobre afegim que em va sortir baratet....

La primera de les històries que conté, Between Heaven and Hell (abril, sobrevolando la capital imperial), la protagonitza un pilot de Gekk 11-Kô, caça nocturn de l’armada japonesa, que a finals de la guerra es dedica a fer front a les onades d'atacs dels B-29, i a un nou model d’avió que desconeixen i que fa de cobertura als bombarders, el P-61 Black Widow.


La segona història, 97 overdrive (agosto, la estepa de Manchuria), en parla d'un tanc, el 97 Chi-Ha, i de la seva tripulació. L’escena transcorre a la Manxúria, els dies previs a la rendició japonesa. De fet, comença just el 9 d'Agost del 45.

Les històries personals que hi ha al darrera tampoc destaquen per.... la seva profunditat. El que més m’ha agradat és aquest aire pessimista que desprèn:  estan perdent la guerra i ho saben, allò pel que lluiten s’està enfonsant, els enemics s’estan acarnissant, perden amics, familiars, i malgrat tot, segueixen complint ordres. No saben per a què servirà, però segueixen. Sempre endavant. 

M’ha agradat el tractament que fa gairebé d'herois als militars. De fet, no deixa de ser una gent capaç de morir, de sacrificar-se per a l’imperi, per a la població civil. Aquest respecte no s’acostuma a veure en productes.... occidentals, diguem-ne.

Tot i això, es mostren les atrocitats de la guerra: avions bombarders deixant caure el seu carregament de bombes incendiàries, pobles destruïts, gent d'un hospital afusellada (nens inclosos), dones violades, ....

També té aires pacifistes, o antibel·licistes. És una cosa que sempre m’ha fascinat dels còmics (o inclús de les pelis) d'aquest gènere. Sense anar més lluny, a la primera història, després d'abatre al temut enemic, es donen compte que és un pilot com ells, amb dona i fills, com ells, i que algú el plorarà, com ells han plorat als seus. 

L’autor es veu que és un aficionat al modelisme, i això es nota amb el detall i el carinyo amb el que dibuixa i descriu els avions i els tancs. De fet, al final de cada història hi ha un breu resum de l’armament (dels avions i els tancs), i unes notes de l’autor on parla de les fonts d'inspiració i tal. També apareixen al final de tot fotos d'una maqueta d'uns tancs.

Recomanable? Si t’agrada el gènere bèl·lic, està bé. Es llegeix molt ràpid, i resulta distret. Inclús té els seus moments emocionants (com els combats aeris o la lluites amb el tanc, ja sigui contra altres tancs i defensant un pont ), i els seus moments tendres. Imprescindible? Diria que no. Si no et va gaire el tema.... Millor dedicar-se a altres lectures.


(http://www.editoresdetebeos.com/catalogo/manga/seinen-manga/japan-war/1)






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada