24 d’ag. 2012

El caballero oscuro


El caballero oscuro (2008)
Direcció: Christopher Nolan

Intèrprets: Christian Bale (com Bruce Wayne / Batman), Heath Ledger (com a Joker), Aaron Eckhart (com a Harvey Dent), Maggie Gyllenhaal  (com a Rachel), Gary Oldman (com a Comissari Gordon), Michael Caine (com a Alfred), Morgan Freeman (com a Lucius Fox)


Altrament dit: Batman 2 del Nolan. La veiem després d’haver vist El Caballero Oscuro: La Leyenda Renace, la tercera. Sí, ja sé que no és lo habitual, però la cosa ha anat així. És com si es tractés d’una preqüela, doncs.

He de reconèixer que aquesta la començava amb unes expectatives molt altes. Tenia la tercera molt recent, i tothom deia que aquesta segona era tant i tant bona. I el resultat.... Doncs no sé. Em va agradar, sí. I molt. Però potser em va agradar més la tercera. Clar, la tercera la vaig veure al cine, i aquesta a casa. I això hi fa molt. Però tot i així.... Ep!! Que no estic dient que no m’agradés. Al contrari. Em va agradar. Però m’esperava molt més.

És una peli una mica més embolicada, ja que al principi tenim al Joker que roba a la màfia. Després, resulta que de veritat treballa per a ells. I després, resulta que de veritat de veritat, se n’aprofita. Tot plegat ho fa tot una mica embolicat.

Si que està molt bé quan porta dues o tres accions a l’hora, intercalant-les. Per exemple, quan el Joker reté a la Rachel i al Harvey Dent, veus què fa el Batman, veus que fa la policia, veus al Joker i a la Rachel i al Harvey, però no saps on està ningú d’ells ni què fan. I al final, res és com et pensaves. O com em pensava jo. El recurs és xulo, ì està molt ben fet. I m’ha agradat força. Però potser n’abusa una mica.

Tampoc m’han agradat les veus de la Rachel ni del Batman. Algun dia, quan em jubili, hi posaré remei i aprendré anglès com cal per tal de poder veure les pelis en versió original. Ah, i m’ha sobtat l’actitud de l’Alfred. En aquesta esperona al Bruce Wayne per a que faci de Batman, i a la tercera peli.... És com si no volgués que el Bruce fes de Batman. Ah, i han canviat a l'actriu que fa de Rachel. A Batman Begins era la Katie Holmes, i aquí és la Maggie Gyllenhaal.

La cosa va més o menys així. A Gotham hi ha molta màfia, i Batman i el comissionat Gordon estan decidits a acabar amb ella. Per això compten amb Harvey Dent, nou fiscal del districte, i per qui treballa (i n’és la novia) l’ex d’en Bruce Waynem, la Rachel. I el Joker, que està perpetrant robatoris precisament a la màfia, s’ofereix per eliminar Batman. I acaben acceptant, ja que el pla que tenien no els hi està funcionant. El pla era confiar en un mafiós xinès per a que els hi guardi tots els diners lluny de l’abast de les forces policials i judicials de Gotham. Aquest mafiós, però, l'acaba enxampant el Batman i el lliure a la policia, i ara està a punt de cantar.
Així, doncs, el Joker comença a matar a gent innocent exigint que seguirà fent-ho a no ser que Batman es lliuri i surti de l'anonimat. Després de que Bruce Wayne salvi precisament la vida a Harvey Dent, i de que intentin matar a l’alcalde, en Bruce decideix entregar-se, però a la roda de premsa on ho ha de fer, resulta que el Harvey Dent diu que el Batman és ell. El Joker intenta accedir a ell mentre el traslladen, però el fan presoner.
A la presó, Batman l’interroga i s’assabenta de que el Joker té retingut a dos punts separats de la ciutat al Harvey Dent i a la Rachel, la seva ex, i que tots dos estan rodejats d’explosius i que petaran a la mateixa hora. Ha de decidir. Al final, Gordon va a per la Rachel i Batman a pel Harvey Dent. És aquesta l’elecció de veritat? O Joker ha donat les pistes falses per a que anessin a buscar cadascú a la persona equivocada? El resultat final és que la Rachel mor en una explosió, i el Harvey Dent pateix greus cremades a la part esquerra de la cara, adquirint així la fisonomia de Dos Caras.

Mentrestant, Joker aconsegueix escapar de la presó i segueix sembrant el pànic i el caos per allà on passa. El que fa amb els dos ferrys, un ple de civils i un ple de presidiaris, amb un detonador cadascú per fer volar a l’altre, i dient que a mitjanit, si ningú ha premut el detonador, els farà volar a tots dos, és molt bo. La idea és demostrar que no hi ha bons ni dolents, ja que tots poden ser dolents, però com és una peli (i americana), al final tots són bons, ningú es peta a ningú (tot i que estan a punt, sobretot els civils), i Batman enxampa a temps al Joker i l’envien.... on sigui que l’envien. Teòricament un lloc segur d’on no es pot escapar ni fer més mal. Em sembla que en Joker ja no torna a sortir més.

El problema és ara el Dos Caras, o Harvey Dent: ha perdut la Rachel, ha quedat desfigurat, i no s’ha acabat de convertir en l’heroi ciutadà en que pensava que es convertiria. Així que decideix venjar-se de tothom, i comença a pelar mafiosos. També vol venjar-se del comissionat Gordon, algú qui no ha perdut res en tot plegat, i per això li segresta la família. Després de disparar a Batman i ferir-lo, s’està rumiant què fer amb el fill de Gordon. Ah, comentar el tema de la moneda. Harvey Dent sempre du una moneda que llença a l’aire quan ha de prendre una decisió. La qüestió és que sempre guanya, ja que la moneda té dues cares (missatge subliminal o no de que el destí no és cosa de l’atzar, sinó que se’l fa cadascú).

Quan es lliura com a Batman, li regala la moneda a la Rachel, i quan aquesta mor, resulta que una de les cares de la moneda queda també com a cremada. I és precisament aquesta moneda la que utilitza per decidir si algú ha de morir o no. Doncs bé, quan està decidint què fer amb el fill d’en Gordon, Batman li salta al damunt i cauen al buit. Harvey Dent mor, i Batman no.

Al final, Batman convenç a Gordon de que a Gotham, ja neta de mafiosos i dolentots, li cal un heroi, amb nom i cognoms, per a que la gent el tingui com a referent i s’hi emmirallin. Així que ell, com a Batman assumeix tots els delictes del Harvey Dent i la mort d’aquest, netejant així el seu nom, i “penja la capa” i desapareix, i en Harvey Dent queda com aquest heroi que ho ha donat tot per Gotham. Gordon no ho veu clar (i el seu fill menys), però sembla ser la millor solució.

Coses xules que m’han agradat, per exemple, la utilització de la telefonia mòbil com a sonar (fet que porta al Lucius Fox a gairebé deixar Indústries Wayne, però que permet que trobin al Joker), o les imatges del comissionat Gordon aixafant la bat-senyal, amb el que això significa.


Sigui com sigui, aquest final és el punt de partida de la tercera peli. I ara la tercera s’entén molt millor.

Resumint. L’he de tornar a veure. Tan aquesta segona, com la tercera.



(http://thedarkknight.warnerbros.com/dvdsite/)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada