7 de maig 2013

Estela Plateada. En tu nombre


Estela Plateada. En tu nombre 

Guió: Simon Spurrier 
Dibuix: Tan Eng Huat 


(n. de l'a.: res, que no hi ha manera de portar-ho al dia. No em pensava pas que em portés tanta feina fer les actualitzacions, ni que arribaria a veure tantes pelis i escoltar tants discos i llegir tants llibres i anar a tants llocs. Bé, potser tampoc tinc un consum molt alt de tot això, però sigui com sigui, no pensava que em portés tanta feina tot plegat. Així que seguiré entrant els resums a sac, sense matar-m'hi gaire. Bàsicament bolcaré els apunts que prenc en trossets de paper, o en un mail que m'envio a mi mateix, just quan acabo de veure la peli o llegir el llibre. M'agradaria complementar-ho amb fotos i enllaços i arguments més explicats, però no dono a l'abast.)


Mini sèrie de 4 números (Silver sufer. In thy name) publicada al 2007, després de l'Estela Plateada: Requiem, i recopilada en plan Marvel Graphic Novel

El principi és com a molt filosòfic, i parla de la vida i la por al dolor. L'acció comença quan l'Estela Plateada, fent com sempre turisme còsmic, és sorprès per uns traficants d'òrgans i una estranya civilització l'ajuda. Es veu que es fan dir Col·lectiu Ama, i són una mena d'utopia formada per un centenar de móns i una dotzena de races que viuen en pau i harmonia superant qualsevol diferència. Són ments racionals, i a l'Estela Plateada li recorda el seu planeta. total, que decideix acompanyar-los per a conèixer una mica el col·lectiu. No hi ha horror, ni classisme, ni racisme. No hi ha confrontacions, ni fanatismes, ni odis. Hi ha pau. I busquen superar-se i trobar més civilitzacions que vulguin afegir-se al col·lectiu.

Dibuix com a molt angular i molt recarregat. Colors cantons, com si no acabessin de lligar. 

Després de visitar a l'emperadriu, que sembla que li tiri els trastos, l'Estela Plateada és requerit a un petit planeta al que els del col·lectiu volen ajudar. Es veu que hi ha un "dimoni", com una bèstia, que els assola. De fet, en aquest món troben desolació i misèria i ressentiment. L'Estela Plateada pela als monstre dolentot, i l'emperadriu anuncia que visitarà el lloc i tal. Quan arriba intenten atemptar contra ella i l'Estela Plateada la salva. Tot i això, mentre l'emperadriu va de sobrada, ell comença a veure coses rares, coses que no li quadren, que no són com li havien explicat. I un habitant d'aquell món li ho explica tot. Es veu que eren una civilització tranquil·la i pròspera, amb la seva pròpia religió, que anaven fent xino-xano. Però un bon dia va arribar el Col·lectiu Ama i els va sotmetre amb les seves idees. I ara es pensen que l'Estela Plateada és el nou salvador i que els alliberarà. Per altra banda, l'emperadriu diu que són escòria, que van utilitzar la seva religió per a cometre barbaritats i fer que tothom els seguís, que són la vergonya del col·lectiu i volen aprofitar que ara es revoltaran per eliminar-los del tot. I l'Estela Plateada al mig de tot. Qui és bo? Qui és dolent? 

Com no es posen d'acord, l'Estela Plateada es farta de tot una mica i fa que una cosa els uneixi: la por. Resulta que diu que avisa a Galactus i els amenaça que qui ataqui serà cruspit. I els hi suggereix una via: el diàleg. Aparentment fan les paus. Bé, impera la diplomàcia (cadascú diu als seus el que volen sentir) i aplacen les hostilitats indefinidament. El que realment planegen és petar-se a Galactus, que resulta que no és el de veritat, sinó ser una mena de miratge obra d'Estela Plateada per a fer-lis agafar por. 

Al final acaben esbatussant-se els uns amb els altres. És la condició humana. La vida és així, sempre en lluita. Sempre lluitant. Els uns amb els altes. Els uns contra els altes. 

El dibuix és com a difós. Hi ha unes cares molt expressives, però a la vegada difoses, amb molts trasos. El guió té el seu rotllo, i la història no està malament. Molt filosòfica. Bàsicament parla del bé i del mal que quan estan als extrems més extrems es confonen. 


Recomanable? Hi ha coses millors. No és dels Estela Plateadas que més m'ha agradat. Imprescindible? No. 

(http://www.universomarvel.com/fichas/esp/mgnestplatetnp.html)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada