1 de maig 2013

Iron Man 3

Iron Man 3 (2013)

Director: Shane Black
Intèrprets: Robert Downey Jr. (com a Tony Stark / Iron Man), Gwyneth Paltrow (com a Pepper Potts), Don Cheadle (com a James Rhodes / Máquina de Guerra), Guy Pearce (com al Dr. Aldrich Killian), Ben Kingsley  (com al Mandarín), Rebecca Hall (com a Maya Hansen), James Badge Dale (com a Eric Savin), Jon Favreau (com a Happy Hogan)


(n. de l'a.: res, que no hi ha manera de portar-ho al dia. No em pensava pas que em portés tanta feina fer les actualitzacions, ni que arribaria a veure tantes pelis i escoltar tants discos i llegir tants llibres i anar a tants llocs. Bé, potser tampoc tinc un consum molt alt de tot això, però sigui com sigui, no pensava que em portés tanta feina tot plegat. Així que seguiré entrant els resums a sac, sense matar-m'hi gaire. Bàsicament bolcaré els apunts que prenc en trossets de paper, o en un mail que m'envio a mi mateix, just quan acabo de veure la peli o llegir el llibre. M'agradaria complementar-ho amb fotos i enllaços i arguments més explicats, però no dono a l'abast.)


Tenir massa referents de còmics de vegades aixafa una mica aquest tipus de pelis. Si saps el just i necessari es gaudeixen més, ja que no tens cap idea preconcebuda ni et deixes portar per la trajectòria que segons quins personatges han tingut als còmics. Tot i això, la peli està molt bé, és entreteniment pur. És llarga, i tot i no fer-se pesada, es percep que és llarga.

A veure. La peli comença uns anys enrere, quan un investigador demana ajuda a un tot poderós Tony Stark i aquest passa d'ell. Temps després, un terrorista anomenat Mandarín està fent això: sembrar el terror. Iron Man el desafia, i el Mandarín va, destrueix vilment casa seva, i casi se'l peta a ell i a la Pepper i a tots. Iron Man aconsegueix fugir. Abans d'això apareix la Maya Hansen, una amiga de Tony Stark, que ve a advertir-li sobre el Mandarín. Què en sap, ella?

Després de l'atac a casa seva, Iron Man fuig i apareix en mig del no res amb l'armadura una mica malmesa. Allà es fa amic d'un nen i gràcies a les seves eines i a la imaginació, aconsegueix reparar-la. Mentrestant, descobreix que les explosions que reivindica el tal Mandarín estan causades per gent que participa al programa Extremis, un projecte amb el qual pretenen curar determinades minusvalideses físiques (veterans de guerra ferits al front, per exemple). Però la cosa no acaba de funcionar del tot i la gent a la qual subministren el diguem-ne medicament acaba tenint una reacció exotèrmica molt potent i acaben petant. Per amagar-ho, atenció, SPOILER, s'inventen la figura del Mandarín, que no deixa de ser un actor mort de gana contractat per això. I qui hi ha darrera de tot plegat? Doncs el Dr. Aldrich, aquell científic de qui Tony Stark va passar temps enrere. La Maya Hansen havia començat amb el tema, i el dolent es va apropiar del projecte.

Iron Man, un cop reparat i novament en actiu, va cap al cau del Mandarín. Allà s'assabenta que els dolents tenen a la Pepper Potts i li han subministrat l'Extremis. També han enredat a Máquina de Guerra per a prendre-li l'armadura. I després de fer-li xantatge al vicepresident, segresten al president dels Estats Units. Tampoc ve molt a "cuento", això, però queda molt espectacular. I l'escena de l'Iron Man  salvant als passatgers de l'Air Force One és d'aquelles de veure en pantalla gran. Una mica "campana", tot plegat, sí, però es tracta de fer una peli d'entreteniment pur, i ho aconsegueixen.

Total, que al final hi ha l'enfrontament final: Máquina de Guerra salva al President, surten mooooltes armadures de'Iron Man actuant per control remot, i la Pepper es peta al dolent. I guanyen els bons. I es salven els que s'han de salvar. Tot molt gran, molt espectacular, amb moltes explosions i molt de foc i molts focs artificials. Tant la Pepper com el Tony Stark s'operen: a ella li "extreuen" l'Extremis, i al Tony la metralla que l'amenaçava constantment. I Tony Stark es dóna compte de que ha estat a punt de perdre allò que més estima, i està disposat a prescindir de les armadures i del perill i de tot plegat. Però en el fons, ell és Iron Man, vulgui o no. I d'això no se'n pot prescindir.

Hi ha molt tros de peli que no apareix l'Iron Man, i no se'l troba a faltar. Tractant-se d'una peli precisament sobre l'Iron Man, té mèrit. I potser s'abusa una mica del turment del Tony Stark després dels fets de Nova York (el que passa a Los Vengadores, vaja). Però vaja, com deia, força bé. El que més m'ha fallat ha estat el tractament del Mandarín. Però com deia al principi, això és degut a que vinc "contaminat" dels còmics. És un personatge molt molt potent, i aquí el tracten.... no gaire bé. Com a adaptació de còmic suspèn, com a personatge de peli, queda força bé i l'efecte o gir que té és destacable. Ara que potser aquest gir funciona també perquè vens amb les idees del còmic.... El mateix passa amb Extremis. S'inspira amb el còmic. Només s'inspira.   

El final de la peli és una mica.... final o canvi d'etapa. Però.... Tony Stark tornarà.
Ah, escena postcrèdits divertida. Bé, a mi em va fer gràcia.


Recomanable? Sí, sens dubte. Imprescindible? Home, segurament sí, ja que el que passa té a veure amb d'altres pelis Marvel i tal. No és de les que cal anar revisionant de tant en tant, però està bé. 


(http://marvel.com/movies/movie/176/iron_man_3)
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada