1 d’abr. 2012

Església Vella d'Alcover

Lloc: Església Vella d'Alcover
41.262382, 1.171165

Aquest Diumenge al matí hem anat d'excursió a Alcover, per fer temps, i he descobert un d'aquells llocs que m'agraden. Mira que està prop de casa, i que he anat vegades i vegades a Alcover, però aquest racó el desconeixia. Es tracta de l'Església Vella.

És una església datada del segle XII o XIII, enrunada. La darrera reconstrucció va ser al 1931, però poc després es va tornar a enfondrar. I al 1979 la van recuperar com a lloc públic per la vila. Actualment queden més o menys les 4 parets: part de l'absis de l'altar, amb les seves columnes laterals coronades per capitells esculpits, part de la paret oposada a l'altar, amb la seva gran rosassa, i una part de les parets laterals.


També es veu en una d'aquestes parets laterals les restes de les escales circulars que pujaven al campanar. El que més destaca, però, és un immens arc al que seria la paret de la cara Sud, corresponent a la porta d'accés al recinte.


Aquesta església està a la Plaça de l'Església Vella (original, el nom) i és un espai recuperat per a la vila d'Alcover. Té diversos usos, com concerts, per exemple.

Salvant les distàncies, m'ha recordat per exemple al campanar de Santa Maria que hi ha a Puigcerdà, o a l'Església de Sant Pol de Sant Joan de les Abadesses. Són esglésies que es conserven en runes, integrades dins les places dels pobles. Tenen una majestuositat especial. En un temps van servir per una cosa, i ara són un element decoratiu més. El fet de que sigui un edifici enrunat li dóna aquell toc especial. A Montblanc, per exemple, hi ha l'antiga església de Sant Francesc que actualment s'utilitza per a exposicions, concerts, i altres actes. Aquesta, però, està dempeus, sencereta. I clar, no és el mateix.


(http://www.alcover.oasi.org/niv3.php?id=174#2)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada