23 de febr. 2013

Argo


Argo (2012)
Director: Ben Affleck  
Intèrprets: Ben Affleck (com a Tony Mendez), Bryan Cranston (com a Jack O'Donnell), Alan Arkin (com a Lester Siegel), John Goodman (com a John Chambers), Victor Garber (com a Ken Taylor), Tate Donovan (com a Bob Anders), Clea DuVall (com a Cora Lijek)


(n. de l'a.: Com se m'està acumulant la feina, entro els resums a sac, sense matar-m'hi gaire. Bàsicament bolcaré els apunts que prenc en un trosset de paper just quan acabo de veure la peli. M'agradaria complementar-ho amb fotos i enllaços i arguments més explicats, però no dono a l'abast.)


En general, bona pel·lícula. Suposo que el fet d'estar basada en fets reals i tenir un to dramàtic, li dóna un plus. Però sigui com sigui, és una història ben explicada i que, per inversemblant, te la creus. No tinc records de l'època, pel que tampoc tenia aquesta referència.

La història ens situa al 1979, quan estudiants iranians assalten l'ambaixada dels Estats Units a Teheran com a represàlia perquè els americans van donar asil al Xa de Pèrsia durant la revolució iraniana de l'aiatol·là Jomeini. D'aquesta ambaixada es van escapar uns treballadors que es van refugiar/amagar a casa de l'ambaixador canadenc. Com Canadà no volia entrar en conflicte, la feina va ser dels americans per intentar treure d'allà als 6 treballadors de l'ambaixada.

La idea de la CIA per fer-ho, un pèl esbojarrada: simular que van allà a filmar una peli buscant paratges exòtics, i camuflar als americans dins de l'equip de producció de la peli. I sortir tots plegats per la porta, dient adéu. I sí, dit i fet. Així ho fan, i així ho aconsegueixen.

Com comentava, la idea és molt boja, cosa que provoca moments molt còmics. Preparar un sidral d'aquestes característiques, i fer-ho bé per a que no es noti, tothom s'ho cregui, i no aixequin sospites, comporta molta fenia de "producció".

La peli resulta dinàmica, ràpida, no es fa gens pesada, i et fa estar atent. Sí que hi ha alguna escena una mica "campana", com la persecució de l'avió a la pista d'enlairament, cap al final. Sí que he trobat a faltar que expliquessin una més la història, i que no es centressin tant amb els 6 fugitius i l'agent de la CIA que els va treure d'allà. Com van acabar, els hostatges de l'ambaixada? Com va acabar la revolta estudiantil? Què va significar tot allò per a les relacions dels americans amb els canadencs? I d'aquests amb els iranians? Tampoc queda molt clar què va passar amb la pel·lícula fictícia que volien rodar. Va desaparèixer d'un dia per l'altre? I tot el que havia mogut? 



Recomanable? Sí, molt. Una peli entretinguda, ben ambientada, amb bona música, .... Imprescindible? Home, casi que sí. És una bona peli en la que invertir un parell d'horetes. Quan es posa rere les càmeres, el Ben Affleck no ho fa gens malament. Davant és un altre tema.


(http://argothemovie.warnerbros.com/)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada