2 de març 2013

Looper


Looper (2012)
Director: Rian Johnson  
Intèrprets: Joseph Gordon-Levitt (com a Joe jove), Bruce Willis (com a Joe vell), Emily Blunt (com a Sara), Paul Dano (com a Seth), Noah Segan (com a Kid Blue), Piper Perabo (com a Suzie), Jeff Daniels (com a Abe), Pierce Gagnon (com a Cid)


És una peli amb una molt bona premissa de sortida, deixant a part paradoxes espai-temporals, però es fa llarga. I és una llàstima.

Al principi hi ha com una veu en off del protagonista que t'explica el tema, et posa en antecedents, i et situa. Hi ha un pèl massa de sang, i les "execucions" són un pèl durilles. Hi ha també certes reminiscències de Terminator, ja que també hi ha un que ve del futur per pelar a un nen que quan creixi adquirirà.... un pes específic en l'esdevenir de tot plegat.

La peli ens situa en un futur on ja s'ha inventat el viatge en el temps. Les organitzacions mafioses ho utilitzen per enviar enrere a qui volen eliminar, i la "feina" la fa  per un grup d'executors, els loopers, dirigits per un que precisament ha vingut del futur per organitzar el tema. La cosa s'embolica quan un looper es troba que ha d'eliminar al seu jo del futur i, òbviament, com el jo del futur sap de què va el tema, s'escapa.

Aquí la cosa s'embolica perquè al tenir dues vegades al protagonista, tenim dues línies temporals obertes. A veure. El prota es diu Joe, i és un looper. De vell, l'envien per a que el Joe jove el mati. I així ho fa, perquè si no ho fes, el Joe jove no podria arribar a vell. Ara bé, quan és vell i l'envien cap al passat perquè l'eliminin, resulta que s'escapa. I ja tenim als dos Joes. El jove que acaba convertit en el vell es vol retirar de looper amb tot el que ha guanyat i fuig i s'enamora i es casa i és feliç. Però vet aquí que els dolentots, intentant tancar el cercle (ja que el jove no ha pogut matar al vell) es carreguen a la seva dona. I és per això que quan torna cap al passat perquè el jove elimini al vell, aquest no es deixa. Uf.... Costa de seguir. Però si ho tornes a llegir una o dues vegades més, s'acaba entenent. 
A tot això també tenim que el Joe (jove) tenia un col·lega que li explica que en un futur hi haurà algú que serà capaç d'acabar amb la màfia que mou tot això dels loopers, pel que des del futur volen carregar-se al ara nen per evitar que això passi. Vet aquí les reminiscències a Terminator que comentava.

Després d'un munt d'embolics i d'anar lligant cíclicament la història, arribem al duel final on el Joe vell vol pelar al nen per tal de que en el futur no mori la seva dona. Però el Joe jove sap que aquest nen serà qui acabi amb les màfies. Solució? El Joe jove es mata a ell mateix, esborrant així també al Joe vell.

Deu n'hi do, tot plegat. Cap a mitja peli ho emboliquen tot molt. Potser massa. Però és original. I malgrat tot malgrat tot malgrat tot, es pot seguir. Potser la societat del futur no resulta.... del tot atractiva. No sé, si fos d'una altra manera resultaria tot com a més creïble (si és que pot resultar-ho). És una d'aquelles pelis que potser requereix més d'un visionat per tal d'anar copsant els detalls i veure com tot lliga. Però clar, com es fa llarga.... No sé jo. 


Recomanable? Home, malgrat que es fa llarga, si s'agafa amb ganes, es pot veure. Té la seva cosa. Imprescindible? Casi que no.



(http://www.loopermovie.com/)






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada