9 d’abr. 2013

1985



1985
Guió: Mark Millar
Dibuix: Tommy Lee Edwards


(n. de l'a.: Com se m'està acumulant la feina, entro els resums a sac, sense matar-m'hi gaire. Bàsicament bolcaré els apunts que prenc en un trosset de paper just quan acabo de veure la peli. M'agradaria complementar-ho amb fotos i enllaços i arguments més explicats, però no dono a l'abast.)


Còmic del qual n'havia sentit a parlar però no sé ben bé per què mai me l'havia mirat amb interès. Buscant coses del Mark Millar el vaig tornar a veure i.... patapam. Aquí el tenim.

La història barreja ficció i realitat. La ficció la posa l'Univers Marvel que, a través d'un portal, viatja a la realitat. I la realitat.... Doncs és la normal i corrent, diguem-ne. Americana, això sí, i una mica arquetípica (protagonista de 13 anys, fan dels còmics, una mica inadaptat, pares separats, ....). La premissa és simple: els dolents de l'Univers Marvel arriben per un portal a la realitat i.... fan molt de mal. I no hi ha qui els pari. Bé, una mica sí que ho fan. Qui? El protagonista i els seus amics. Com? Doncs utilitzant tot el que han après precisament llegint els còmics on surten.  Tot i això, com no n'hi ha prou, el protagonista decideix buscar el portal i creuar-lo en sentit contrari per anar a demanar ajuda a l'Univers Marvel. I malgrat que al principi no se'l creuen, al final l'ajuden i venen també els super-herois a la nostra realitat per fer el que saben fer: lluitar contra els dolents.

El per què venen els dolents i com s'acaba tot, millor llegir-ho al còmic, que no és gaire llarg. La història està com a molt ben lligada, barrejant acció en l'actualitat del còmic, 1985, i acció d'uns anys enrere, quan el pare del protagonista era jove. Òbviament, el que passa quan el pare era jove és de cabdal importància per entendre el que acaba passant al 1985, i t'ho van desgranant poc a poc. A part, com surt Deu i sa mare, no pares d'anar reconeixent personatges Marvel, tan bons com dolents, o referències a ells. Segur que se me n'ha escapat més d'una.... Com ho acaben tancant tot.... Agafat amb pinces. Però què carai, és un còmic!!


El dibuix és com a molt gruixut, però amb el suficient detall. Potser un pèl massa.... modern. I tot i que el tema del portal entre els dos universos i tal pot no semblar gaire original, la veritat és que funciona la mar de bé i resulta molt entretingut. Tot plegat, en 6 grapes, que aquí es van publicar en tres agrupant-ne dues a cada número. També hi ha un article que et contextualitza l'any 1985, amb el que passava (música, cine, còmics, videojocs, ....) en aquella època. Hi ha algun petit error, però és del tot perdonable. Ah, i els cliffhangers del final de cada número són molt bons. N'hi ha d'antològics, com el del Hulk. 

Recomanable? Sí, molt. Imprescindible? Casi que direm que també. Val molt la pena.


(http://www.universomarvel.com/fichas/marv1985p_v1.html)
(https://drive.google.com/file/d/0B7Asn53dODUDU3dUWHBrVG53NGc/edit?usp=sharing)






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada